De voorbereidingen en vertrek richting Hirtshals (DK)

13 juni 2026 - Hirtshals, Denemarken

Maandag 8-6-2026

In de weken voorafgaand onze campertrip met de zeekajaks naar Noorwegen vinden natuurlijk de nodige voorbereidingen plaats. De kajaks op de auto is 1 ding, maar dan op een camperbus van 2,60m hoog...tja dat vraagt weer even de nodige creativiteit. Maar zoals we in elkaar zitten, daar draaien we onze handen niet voor om.

Eerste plan was een Droprack boven op de bus. Dit zou geleverd worden vanuit Amerika en was echt een topidee, maar helaas zagen we geen levering afkomen. Gelukkig de aankoopsom terug kunnen vorderen via Visa, maar daarmee moesten we wel weer verder puzzelen. De dure oplossing van Thule met de Hullavator Pro wilden we ook niet eigenlijk en met een luifel aan 1 kant werd dat sowieso ook weer aanpassingen bedenken.

Uiteindelijk met verschillende basic Thule onderdelen een set kunnen samenstellen met squarebars als dakdragers en hier bovenop de kanohouders die we al hadden. Ook hier was enig eigenwijs doorzettingsvermogen nodig, want bij Thule zelf hadden ze stellig het idee dat deze combi echt niet ging passen op een  camperbus met smartclampsysteem.

Awel...de foto's laten toch nu wat anders zien hè. Tja, ze verdienen nu wat minder aan deze eigenwijze slimpies natuurlijk 😋.

Even uitvinden hoe die kayaks op de camper kunnen

We zijn er klaar voor!

Met een gebogen platijzer verlengen we de voorste dakdrager. De putdeksel van de gemeente moest even als verkapte schroefbank fungeren, zodat Jerommeke met z'n superpowerrrr dat staal in de juiste vorm kon trekken 🤭💪🏼

De voortop van de kajak kan met deze verlenging nu redelijk veilig in de voordrager gelegd kan worden. Vervolgens de trap verzetten en dan de achterkant van de kayak in de drager tillen. Vraagt wel wat teamwork, voorzichtigheid én behendigheid, maar is een kwestie van een paar keer doen. We kunnen niet anders zeggen dat we weer heerlijk trots zitten te zijn dat we het voor elkaar hebben. Wat begon met een idee werd een plan en vervolgens is het resultaat wat ons betreft subliem.

Eigenlijk zijn we blij dat we het nu zo gefixt hebben. De kajaks liggen er mooier op dan dat we met een Droprack voor elkaar hadden gekregen. Daarnaast scheelt het behoorlijk wat euro's. We kunnen goed op pad zo en houden nog wat zakgeld in the pocket ook!

De peddels liggen met houders die ook op de dakdragers gemonteerd zijn vast aan 1 kant. Kanocentrum Arjan Bloem is een fijn adres voor dit soort assecoires. Voor de voordrager moesten we de peddelbladen op de dakdrager zelf leggen. De camper heeft 2 dakramen en die willen we natuurlijk enigszins kunnen openen. Zo hebben we een isolatiebuis van foam op de dakdrager gedaan waarop de peddels rusten. Dit met wat simpele aanrijgbandjes vastzetten en klaar.

Vrijdag 12-6-2026

De afgelopen dagen was het een soort eenrichtingsverkeer met spullen van de garage en het huis naar de camper brengen. Elkaar af en toe bedenkelijk aankijken en zeggen zijn we niet te zwaar? Maar dan vervolgens gewoon verder gaan met inpakken. Struisvogeltactiek is soms best handig en ook gewoon nodig met een camper. Wat niet weet, wat niet deert.

Het liefst zouden we ook nog een tent, rugzakken en kampeeruitrusting meenemen om voor een langere hike ook gewoon outdoor te kunnen pitten. Maarja, ergens houdt het op hè?! Al met al dus geen probleem om de kastjes en andere verborgen hoekjes weer vol te krijgen.

Eind van de middag gaat de Sportlaanhut dicht en de camper wordt dan even home sweet home. We zijn vertrokken!

Met de aantrekkelijkere dieselprijs in Duitsland tanken we daar even af en landen zo rond 22:00u voor een slaapje op een P-plaats van het Friedhof in Filsum. Lang leve de park4night app die dit soort mooie, rustige plekjes weet aan te geven. De bewoners van het kerkhof zullen geen herrie maken dus even wat uurtjes slaap pakken kan geen kwaad. Nog een kleine toost op de start van onze reis en dan morgen de rest van de route.

P-plek Filsum (D)

Even de benen strekken in de vroege ochtend

Boven: P-plaats Filsum (D)

Zaterdag 13-6-2026

Op tijduit de veren en rond 6:00u rijden we weer op het asfalt richting de kop van Denemarken, Hirtshals. De reis verloopt ook nu relaxed en verkeersdrukte valt mee, zeker als we door Hamburg heen zijn. Voor de grens met Denemarken natuurlijk nog even de dieseltank optoppen. Blijft toch bijzonder die grote verschillen qua brandstofprijs in de Europese landen. En natuurlijk zijn we dan ook niet de enigen die er zo over denken, dus die pompen net voor de grens hebben meer dan genoeg klandizie.

Net over de grens maken we tijd voor een fika. Martin heeft gisteren bij de Jumbo nog bossebollen gescoord, heel vervelend om die op te peuzelen...not 😜

Fikatime 😜

In Denemarken gaat de snelheid er een beetje uit door meerdere wegwerkzaamheden op onze route. En in Hjørring vlak onder Hirtshals gaan we bij de JYSK nog even de vergeten badhanddoek van Martin compenseren. Toch iets lekkerder afdrogen dan met een innieminnie microvezeldoekje uit de keukenla hè schat 🙄?

En rond 16:00u zetten we de Supreme op een camperspot naast het treinstation, vlakbij de ferryterminals. We betalen hier nu €14,- verder geen sanitair, maar wel afval en grijswater faciliteiten. Deze spot is echt prima voor een nacht ter overbrugging voor de afvaart naar Kristiansand morgenochtend.

Met een rondje lopen door Hirtshals zien we niet veel bijzonders, maar is het strekken van de benen wel even lekker na zo'n zit.

Kijkje in de haven van Hirtshals

Via de havens lopen we richting Café Møller waar we landen voor een makkelijk diner.

Proosten met Carlsberg en hapje eten bij Møller in Hirtshals

De heerlijke koude Carlsberg van de tap is meer dan welkom en het eten is hier ook goed te doen. De baked potatoe met kip, bacon, salade en huisgemaakte dressing is een aanrader wat mij betreft. In de camper nog een theetje en dan zzzzzzz.

Zondag 14-6-26