Pieterfietspad deel 2 van Zelhem naar St. Pietersberg

14 september 2026 - Maastricht, Nederland

Donderdag 10-9-2026

🚲 Fietstour Zelhem - Braamt - Millingen        - Groesbeek 59 km
😴 Hotel De Oude Molen

De rustdag van gisteren heeft ons goed gedaan. Wat wandelen, relaxen en op tijd op het terras doen wonderen. Het diner bestond uit macaroni met een rijkgevulde pastasaus, de koolhydraten zijn dus opgetopt.

Vandaag gaat de trip naar Groesbeek waarin een korte oversteek zit met een veerpontje over de Rijn bij Millingen. De tocht is goed te doen met wederom afwisselend landschap.

Sightseeing onderweg en...

...natuurlijk ooievaars spotten

Onderweg

Onderweg stoppen we in een klein plaatsje Zeddam bij de kerk. Tijd voor een bakkie met kokosmakron. Het maria kapelletje is ook leuk om te zien en bovendien heel rustgevend. Even kaarsje opsteken voor allen die ons dierbaar zijn en waren, net zoals mijn oma dat altijd deed.

De ladies in Zeddam

Zeddam kerkpleintje voor de fikastop

Waterpomp bij de kerk in Zeddam

We fietsen daarna nog een stukje door Duitsland en moeten bij de spoorwegovergang wachten op de goederentrein in Elten.

Stopje voor de goederentrein

Stopje voor de goederentrein

Spoorwegovergang bij Elten, Emmerich

Vervolgens slingeren we weer vrij snel door natuurschoon waar we met deze mooie wolkenpartijen foto's kunnen blijven maken.

Prachtige vergezichten onderweg richting Millingen

Omgeving onderweg

Sightseeing onderweg

Vanaf een plateau hebben we mooi uitzicht op de wijdsheid van deze omgeving. Heerlijk om hier in alle rust van te kunnen genieten.

Uitzicht onderweg

Uitzicht onderweg

Onze zenmonnik in het Hollandse landschap

Bassie op z'n hoogtepunt

Even poseren 😁

Sightseeing onderweg

Na dit relaxmoment is het nog maar kort fietsen naar de veerpont bij Millingen.

Onderweg op het Pieterfietspad

Wegwijzers bij de pont Millingen

Eenmaal daar aangekomen is het even wachten, maar al vrij snel komt de pont naar de overkant. Het wordt steeds drukker en uiteindelijk varen we over met een complete bejaardenclub. Martin maakt zich verdienstelijk bij de dames door die zware e-bikes even aan te pakken.

Wachten op het pontje

Wachten op het pontje

Het is goed vol naar de overkant

💖 deze twee waren er ook

💖 romantiek op de veerpont...gelukkig een AED in de buurt🤭

Drukte op de veerpont

Volle bak varen we naar de overkant waar we bij het afstappen met de fiets aan de hand naar boven moeten klauteren. Daar vinden we gelijk een mooie plek voor een lunch met uitzicht op de rivier.

Pauze na de oversteek

Pauze na de oversteek

Wat is het hier mooi en wat een prachtig weer hebben we toch! Het is nu niet ver meer naar Groesbeek, zo'n 18 km nog. Als we dan nog 5 km te gaan hebben zeg ik tegen Mariska, nou dit schiet lekker op zeg...appeltje-eitje-dag vandaag! Ik ben nog maar net klaar met het uitspreken van deze woorden of er komt een flinke klim aan. Deze pukkel is flink buffelen en ik neem mijn woorden direct terug....

Even uitblazen na dat klimmetje

Klimmetje richting Groesbeek

Eindelijk boven...pfff

Na deze klim slaan we, na het uithijgen, linksaf waar de weg blijkbaar nog steiler naar boven gaat. Dat wordt wandelen voor Martin en mij. Onze fietsen met bepakking zijn hier gewoon te zwaar voor. Dan komt ook de zevenheuvelenweg er nog achteraan. Gelukkig kun je hier ook afdalen als een malle en dat levert weer wat restsnelheid op voor het trotseren van de volgende heuvel.

Om 13:30u komen we al aan bij Hotel Restaurant De Oude Molen in Groesbeek. Zeker niet vervelend zo vroeg op bestemming te zijn nu de bovenbenen het flink voor de kiezen hebben gehad.

Hotel De Oude Molen

Heerlijk diner bij De Oude Molen 😜

Na het aankomstritueel met biertjes, cola zero, bitterballen en later een heerlijk diner gaan we weer vroeg onze mandjes in.

Vrijdag 11-9-2026

🚲 Groesbeek - Gennep - Vierlingsbeek -        Swolgen - Venlo 69 km
😴 B&B Mi Ranchito

Het ontbijt bij De Oude Molen is super uitgebreid te noemen. Met passie en toewijding van de dame die ons ontbijt verzorgd komen we niks tekort. Een mand vol lekkers, fruit, yoghurt noem maar op. Ook een lunchpakket kunnen we hier makkelijk van maken.

Ontbijt bij De Oude Molen in Groesbeek

Ontbijt bij De Oude Molen

Ook al zitten de tassen vol met broodjes van het ontbijt, natuurlijk slaan we de plaatselijke bakker niet over. Er gaan 4 heerlijke appelflappen speciaal verpakt voor het fietsgeweld mee voor de fikastop

Eerst fikalekkers halen bij de bakker in Groesbeek

Een groot gedeelte van deze etappe volgt de maasroute waardoor we ook vaak genoeg brugpassages hebben en dus water zien. Altijd leuk om daar even te stoppen voor een foto en van het uitzicht te genieten.

Sightseeing richting Grubbenvorst

Sightseeing richting Grubbenvorst

Bruguitzicht onderweg naar Grubbenvorst

Genieten van het uitzicht

The guys in overleg

In de route blijkt ook nog een overtochtje te zitten met de veerpont bij Afferden - Sambeek. Ook hier weer Hollands decor met koeien die zich vooral nergens druk over maken.

Prachtplaatje voor pontoversteek

Wij pakken het pontje voor de korte oversteek naar Sambeek. Toch ook weer een leuke onderbreking.

Pontje Afferden - Sambeek

The ladies van het team

In Vierlingsbeek op het Vrijthof is het fikatijd, de appelflappen kunnen uit de tas.

Fika met appelflappen in Vierlingsbeek op het Vrijthof

Vierlingsbeek

We passeren nog een brug door een landschap waarbij de combinatie van beton, weilanden, koeien en water toch bijzonder blijft. De viervoeters zal het niet boeien, die liggen hier prima.

Onderweg naar Grubbenvorst

Daar zijn ze weer

Natuur, beton en koeien...het kan allemaal samen

Koeien liggen overal, ook onder een brug

Vandaag gaat de etappe ook van asfalt naar gravel en grindpaden. De hele route is deze afwisseling van verschillende ondergronden waar we over rijden eigenlijk wel aanwezig.

Onderweg naar Grubbenvorst

In Broekhuizenvorst maken we nog een stop voor de lunch. Het begint dan ook net een beetje te miezeren, maar de goden zijn ons wederom goed gezind, want we kunnen gewoon droog zitten. Echt overal wordt aan gedacht deze trip, zo fijn!

Lunch in Broekhuizenvorst

Na Broekhuizenvorst is het niet ver meer naar Mi Ranchito in Grubbenvorst. We fietsen nog langs Swolgen en Tienray en koersen daarna rechtstreeks af op onze volgende slaapplek. Nog een stopje bij een mooi veld vol afrikaantjes die in prachtig contrast afsteken tegen de rest van de omgeving.

Kort stopje onderweg voor een foto bij de afrikaantjes

Mooie velden vol kleurige afrikaantjes

Genieten van de mooie kleurcontrasten

Bij Mi Ranchito worden we eerst verwelkomt door blaffende Eva en daarna komt de bewoonster Raffy naar buiten. Later maken we binnen kennis met haar man Frans. Ze vertellen dat ze zo'n 24 jaar geleden uit Den Haag hiernaartoe verhuisd zijn. Er staat ook nog een paard en een pony in de wei. Ooit hadden ze 5 paarden, maar nu is het tijd om wat af te bouwen vertelt Raffy. Mi Ranchito is een heuse B&B in old style. De meubels en verdere inrichting is van vroegere tijden te noemen, maar o zo heerlijk kneuterig. Met de 2 slaapkamers, een badkamer en een huiskamer voor onszelf, kunnen we met gemak uit de voeten.

B&B Mi Ranchito

B&B Mi Ranchito

We lopen zo'n 2,5 km naar Grubbenvorst om een hapje te eten bij De Witte Dame. De wandeling is een fijne afwisseling voor de spieren en het eten smaakt ook weer net zo heerlijk. Met een ijsje van Clevers aan de overkant lopen we rustig weer terug en sluiten zo weer opnieuw een prachtige dag af met elkaar.

Zaterdag 12-9-2026
🚲 Fietstour Venlo - Swalmen - Montfort        7
2 km
😴 B&B Het Gouden Hert

De ochtend start alweer met een fantastisch ontbijt dat duidelijk met alle liefde is klaargezet voor ons. Ook hier weer genoeg om mee te nemen voor de lunch. Dan is het weer tijd om de rossen op te zadelen en Raffy zwaait ons als een echte gastvrouw heel vriendelijk uit.

Ontbijt bij Mi Ranchito

Klaar voor vertrek bij Mi Ranchito

Klaar voor vertrek bij Mi Ranchito

The Unbeatable Four bij Mi Ranchito klaar voor vertrek

Raffy zwaait ons uit bij Mi Ranchito

Natuurlijk is een stopje bij de bakker altijd eerste prio, de fika moet veilig gesteld worden. Niet veel verder stuiten we weer op een overtocht met pontje. De mist maakt er een mystieke ochtend van. Dit exemplaar is een gierpontje, waarbij je het bootje kunt zien liggen. Echt leuk om dit eens mee te maken.

Langs de bakker in Grubbenvorst

Bij het pontje Grubbenvorst-Velzen

Wachten op het gierpontje

Gierpontje doet zijn werk ook in de mist

Op de pont naar Velzen

Onderweg zien we natuurlijk zoveel moois, dat valt echt allemaal niet te vangen. Maar bij deze club moesten we wel even stoppen, want een gave dieren zijn dat toch die paarden.

Onderweg richting Montfort

De kudde aan het ontbijt

Onderweg naar Montfort

De fika doen we tussen Venlo en Roermond nabij een natuurgebied. We staan hier op de grens met Nederland en Duitsland.

Fikastop onder Venlo

Fikastop net onder Venlo

Even rust en genieten van een heerlijke koffiekoek

Op de grens Nederland en Duitsland

Op de grens...

Bij een bruggetje rijden we langs een kasteelruïne Ouburg. Komen we ook een beetje historisch cultureel over als we dit meenemen in het verhaal 🤭.

Kasteelruïne Ouborg

Kasteelruïne Ouborg

The ladies having fun

Sightseeing onderweg

Lunch in het bos bij een prachtig meertje, topspot om te rusten.

Scatties onderweg

Lunchmomentje in het bos

Zen bij het bosmeer

Ook in de remmen voor een schattige molen. Geen idee hoe oud of wat voor een het is, maar zag er gewoon leuk uit. En tja, dat er zoveel soorten koeienrassen bestaan komen we nu ook achter. Door het idolate gedrag van lady Luiten als het om deze dieren gaat, wordt het team er onderweg vanzelf ook meer alert op.

Windmolen onderweg in Melick

Prachtige scenery met hollands glorie

Genieten van de omgeving

Passage over de brug

Passage over de brug

Eenmaal in Limburg zou de vlaaienparade van start gaan. Tot op heden was dat nog niet gelukt, maaaaaar......de tip van Raffy Mi Ranchito dat we de vlaai bij bakker Mans moeten eten in Montfort is niet tegen dovemansoren gezegd.

Blij dat we Montfort binnen rijden na 72 km op de teller gaan de fietsen eerst op de standaard bij de bakker. We scoren hier een heerlijke aardbeienvlaai en een bak koffie. Zo, wat is dit ff lekker landen zeg!

Eerste vlaai is een feit in Montfort

Bakkie met vlaai in Montfort

The Unbeatable  Four aan de vlaai

B&B Het Gouden Hert zit om de hoek en eenmaal daar krijgen we na een landingsbiertje een uitgebreide uitleg over de B&B van onze gastheer. De 6 P's hangen aan de muur, mocht er nog wat coaching en consultancy nodig zijn. Ook het goud en herten zijn goed vertegenwoordigd in de B&B, we zien het overal in terug. Dus stijl is hier zeker in orde en verder hebben we de hele ruimte voor onszelf hier.

Chillen bij de aankomst in de B&B

Aankomst met een drankje bij de B&B

B&B Het Gouden Hert

Het Gouden Hert

Bassie in z'n badjurk

Het diner doen we Biej de Vogel om 't hoekie. We houden het daarna vroeg voor gezien en gaan de avond verder vullen in de B&B. Frank wordt quizmaster en gebruikt de vragenkaarten om wat verdieping te creëren in de gesprekken. Best leuke vragen die je even laten nadenken, maar gelukkig kunnen we de hele ingewikkelde ook gewoon ontwijken met een vaag antwoord 😋

Hapje eten bij Biej de Vogel

Chillen in de huiskamer van de B&B

Zondag 13-9-2026

🚲 Fietstour Montfort - Sittard -Valkenburg - St.Pietersberg 80 km
😴 B&B Ferme Maastricht

Vanochtend, na een snel yoghurtontbijtje, gaan we op pad voor onze laatste etappe naar het eindpunt, de St. Pietersberg. Alle mazzel die we hebben gehad met het weer is blijkbaar opgebruikt. Vandaag is het een doorlopende zegening met hemelwater.

Snel ontbijtje in Montfort bij B&B Het Gouden Hert

Ontbijtje voor vertrek in Montfort

De tassen gaan er weer op voor de laatste etappe

Frankie gaat prima vandaag 👍🏼

Het eerste klimmetje is aanpoten voor de pakezels

Ook lopen met zo'n fiets is buffelen

Martin is fietsend boven gekomen 👊

Kapelletje onderwegStopje na de klim

We trappen door al die nattigheid wel flink wat kilometers weg achter elkaar en stoppen in Oirsbeek voor een koffie met vlaai. Nou ja, dit werd meer cake dan vlaai, maar allez. Het ging er met gemak in ook al was de rekening nou niet bepaald vriendelijk....afzetter waar we de fietsen niet onder een parasol op het terras mochten zetten. Want....tja die tafeltjes moeten wel vrij blijven als er een of andere ontspoorde medemens in de regen op het terras wil gaan zitten....dûh.. 🙄... Nou ja, wij wilden even snel wat suikers scoren, anders was de keuze vast en zeker op een andere plek gevallen. De lol was er bij ons niet minder om gelukkig.

Cakevlaai tegen hoge betaling, maar wel binnen

Bij de Jumbo nog wat eten opgehaald en dan weer snel op de fiets. Zeiknat is niet zo heel erg als we maar in beweging blijven, afkoelen gaat anders heel snel. Het volgende deel van de route hebben we even een momentje geen regen en dan lijkt de fietskleding ook weer wat op te drogen.

Stopje onderweg

Stopje onderweg

Echter van korte duur, want ze hebben nog meer nattigheid in petto daarboven. Blessed will be the.....rain. Praise be....

In dit deel van Limburg wordt het ook steeds heuvelachtiger en dat betekent de nodige klimmetjes trotseren. Waar Mariska en Frank met hun carbon bikes lekker naar boven trappen betekent het voor Martin en mij takelen met onze pakezels. Natuurlijk gaat dit bij de het afdalen precies andersom gezien we door de zwaartekracht dan in het voordeel zijn en als een baksteen naar beneden zoeven. Een flinke training is het hoe dan ook.

Grindpad als onderdeel van de route

Weer een kapelletje onderweg

Kasteelmomentje

Bijzondere boom onderwegSightseeing

Beetje minder is het echter als je tijdens het zwoegen naar boven, voorbij gefietst wordt door een vrolijk fluitende Mariska .... dat is gewoon regelrecht leedvermaak....tsss ...bloody whistling bitch ... is het eerste wat uit mijn mond kwam 🤭

Het is hoe dan ook een prachtige tocht, echter de regen maakt dat we vandaag minder (lang) stoppen. Dus ook iets minder foto's en filmpjes, maar desondanks genoeg leuk materiaal gemaakt. Even een stopje in Valkenburg, been there, done that en voor we het weten sjezen we Maastricht in. Tjonge wat is dat toch voorspoedig gegaan zeg!

In Valkenburg aangekomen

Natuurlijk zijn we er nog niet, het eindpunt is tenslotte de St.Pietersberg. Hier komen we nog voor de laatste klim te staan. Bij het fort op de St.Pietersberg laat onze quizmaster Frank weten dat we er zijn. De armen gaan de lucht in en de felicitaties worden uitgedeeld. We gaan nog even op zoek naar dat plateau en het bord waar we onze aankomstfoto kunnen maken. Tussentijds gaat het nog harder regenen, maar natter dan nat kunnen we niet worden dus boeiend, lijken we allemaal te denken.

We komen erachter dat we nog een stukje verder moesten fietsen voor het eindpunt van het Pieterpad. Ah, dat was dus wat m'n Garmin liet zien, het routestreepje was nog niet op z'n eind. Geen van ons twijfelt erover, hup op de fiets en door naar het eindstation. Nog 1,5km fietsen en ja de klim was nog niet klaar.... dus takelen maar weer.

En dan is het echt zover, we hebben het gehaald! Supertrots gaan de knuffels over en weer en we vragen wandelaars om een foto van ons te maken.

Eindpunt Pieterpad op de St. Pietersberg

The Unbeatable Four op de St. Pietersberg

Het plateau bekijken we nog even snel, maar de rit naar de B&B roept. Nog zo'n 4,5 km naar Ferme Maastricht in de stromende regen. The Unbeatable Four geven weer een duw aan de trappers en rond 14:30u rijden we de fietsen onder de carport van deze supertoffe B&B. We worden hartelijk welkom geheten door Rachel de gastvrouw. Haar man komt ook gelijk naar buiten en ze voorzien ons van de nodige materialen en handdoeken om het overal uitdruipende water op te vangen voordat we binnenstappen.

Aankomst bij B&B Ferme Maastricht, Bassie in tarzantenue

De B&B mag een kers op de taart genoemd worden van alle accomodaties tot nu toe. Wat is dit met smaak ingericht zeg! Mooie kamer, heerlijke grote gemeenschappelijke ruimte en voldoende plek buiten om daar te chillen bij wat beter weer. De douche roept en na deze heerlijke verwennerij gaan we samen aan de koffie met de heerlijke zelfgemaakte pruimentaart.

Het is nagenieten van de tocht met zo'n doorweekt, maar heroïsch einde. Frank maakt het nog helemaal af door medailles uit te delen van The Unbeatable Four als beloning voor deze prestatie. Natuurlijk als eerste aan onze nestor die met zijn meeste levensjaren toch met dat jonge grut op pad is gegaan. Vandaag was ie dan ook niet te kloppen. En daarna natuurlijk de rest van het team, de navigators Mariska & Dyanne en last but not least Frankie zelf die altijd voor iedereen van het team een oogje in het zeil houdt. Geweldig om zo de trip af te ronden samen! In totaal toch zo'n 625 km weggetrapt. Genoeg redenen om lekker trots te zijn op elkaar 🥳❣️.

Onze nestor is als eerste aan de beurt voor zijn medaille

Er is voor heuse TUF-medailles gezorgd uitgereikt door onze quizmaster Frank

De Unbeatable Four medaille 👊

Het diner doen we lekker "thuis" bij de B&B met een borrelplank. Fantastische plek om tot rust te komen na de tocht van vandaag.

Borrelplankje als diner in de B&B

Morgen nog een leuke dag maken in Maastricht voordat we weer richting het Zeeuwse gaan.

Maandag 14-9-2026

Heerlijke nachtrust, supergoed verzorgd ontbijt en dan vandaag nog alle ruimte om Maastricht te bezoeken. Wat wil je nog meer hè?! Frank heeft natuurlijk al een shot van het ontbijt gemaakt en ik kijk nog even buiten naar ons "droogrek". Het buitenterras hopen we vanmiddag bij terugkomst nog in gebruik te kunnen nemen.

Goed verzorgd ontbijt bij de B&B

Onze kleren hangen te drogen na de natte tocht

Entree B&B Ferme Maastricht

Entree B&B Ferme Maastricht

Het buitenterras van de B&B

We pakken de fiets (voor de verandering 😂) naar het centrum waar we ze kwijt kunnen in de bewaakte fietsenstalling Kesselskade. Het is zelfs een gratis dienstverlening hoe mooi is dat!

Het Jekerkwartier is een oud gedeelte van de stad waar we als eerste doorheen lopen. De oude stadsmuren, poorten en prachtige gebouwen zijn een ware lust voor het oog. De Jeker is gelijk ook een aftakking van de Maas die zo door het centrum loopt. Nooit van gehoord, maar wat leuk om te zien.

Maastricht sightseeing

De oude stadsmuur

Deel van oude stadsmuur

Mooie panden in het Jekerkwartier

Sightseeing in Jekerkwartier

Oude stadsmuur Maastricht

Straat met oude stadsmuur

Prachtige straten

Mooie boom tegen in de straten van Maastricht

Natuurlijk komen we ook nog op het Vrijthof waar de basiliek van St. Servaas meteen een eyecatcher is. En net als de meeste mensen denken we ook gelijk aan André Rieu als je hier rondloopt. Dat moet toch een feestje zijn als dat festijn hier losbreekt.

Sightseeing Maastricht

Op het Vrijthof

Basiliek van St. Servaas

En setje Wissenkerke kan het weer niet laten een gekke smoelenfoto te maken natuurlijk.

Gekke bekken show

Kusje erop ...

De zin in een lekkere vlaai neemt ondertussen toe. Onderweg naar 't Piepenhoes komen we nog langs genoeg leuke tentjes, maar dat is misschien voor later op de dag. Eerst vlaai scoren. De tip voor het 't Piepenhoes hadden we op het eerste pontje van 2 dames meegekregen toen we vertelden dat we on Maastricht gingen verblijven.

De steun en toeverlaten van de ladies 🤩

Prachtig plekje voor lekkers

Bij 't Piepenhoes aan de vlaai

Aan de vlaai bij 't Piepenhoes

Nog een ommetje ter verbranding van de net verorberde calorieën en we stappen bij Bever binnen om tussen de outdoor spulletjes te snuffelen. Blijkbaar is zo'n outdoorwinkel een speeltuin voor ons allen, maar het blijft bij snuffelen vandaag.

Kwikkie, kwekkie en kwakkie

Beetje struinen door het centrum

Snuffelen bij Bever

Tegen 14:00u landen we weer in de B&B waar de zon ondertussen vat heeft gekregen op het buitenterras. Schoenen en kleding gaan gelijk de warmte in met de hoop zoveel mogelijk weer droog in de tassen te krijgen.

Droogmomentje in de zon

Let the sun shine en drogen maar

Even landen in de B&B na de citywalk

We sluiten deze laatste dag af met een etentje bij Kreta, de plaatselijke Griek om de hoek. De suflaki's en gyrosjes gaan er weer goed in en we ronden de avond af in de B&B.

De specialiteit van het huis en de Adonis

Proost op een mooie ervaring rijker 🙌❣️

Het was een geweldig avontuur met een tof team waar we nog met veel plezier en goede herinneringen aan terug zullen denken.

En waarschijnlijk blijft het hier niet bij , want nieuwe plannen worden alweer gesmeed. The Unbeatable Four hebben na deze primeur de smaak te pakken gekregen 😁.

Wil je het tweede deel en tevens einde van ons fietsavontuur nog extra meebeleven klik dan 👉hier voor de video Pieterfietspad deel 2.

1. Marjan:
    14 september 2026
    Tja, zondag . . . dan komt de zegen van boven he.
  2. Mariska:
    14 september 2026
    En gezegend zijn we ruimschoots 😄